E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 11 Юли 2016 14:29

Д-р Даниела Спасова: Фрешовете са витаминозни бомби, които рушат зъбния емайл

 

В летните горещини много хора търсят начин да задоволят жаждата си и едновременно с това „да хапнат“ нещо полезно. В такива моменти подходящи са прясно изцедените плодове сокове -фрешовете. Някои изпиват на ден по 3-4, а някои дори 5-6 сока. 

 

Но наистина ли те носят само ползи?

 

„За жалост не е  точно така, казва д-р Даниела Спасова, дентален лекар в Медицински център-1 в Пловдив. - А най-лошото е, че значителна част от гражданите дори не подозират, че соковете нанасят сериозни поражения и увреждат зъбите им.“ До този извод достига тя след едномесечната кампания безплатни консултации, които проведе в лечебното заведение със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан. 

По време на прегледите установява, че близо половината от пациентите страдат от деминарализация на зъбите, която се изразява в появата на бели петна по тях и най-вече по шийките. Този симптом е много опасен, тъй като след не много време на същите места се развиват кариеси. От разговорите с пациентите установила, че всички до един ежедневно пият много фрешове – повече от 3.

Безспорно напитката е здравословна, но не и за зъбите, защото плодовите киселини уреждат емайла на зъбите, посочи д- р Спасова. Въпреки че той е най-здравата и твърда повърхност в човешкото тяло, е поддатлив на въздействието на киселините, а най-засегната част е шийката, където емайлът е най-тънък. Точно там се локализират първите увреждания. 

Съветът ми към пациентите е да пият по един фреш на ден и то със сламка, за да не се обливат повърхностите на зъбите, заяви д-р Спасова. По този начин ще консумират полезното количество витамини и минерали от пресните сокове, а в същото време ще се предпазят от кариеси и други по-тежки заболявания. Добре е след консумацията на високо киселинни напитки, като фрешове и кафе, зъбите да се изплакват обилно с вода.