E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 07 Март 2016 16:04

Как чувството за вина ни загражда в кръга на миналото

 

Родено от подсъзнанието, от вътрешните бесове, от натъпканите из дъното на душата купища малки, лепкави самообвинения - чувството за вина може да се загнезди в стомаха като тухла, която ни пречи със своята непонятна тежест. 

Без никой да я кани, вината се настанява у нас и започва да създава болезнени комплекси, да издига илюзорни защити срещу света, към който принадлежим. Сякаш се събуждаме сутрин и мозъкът ни някак не е свързан правилно.

Това, което може да спре разрастването на унижощителната мисъл за вината, е споделянето. Ако ви обземат пристъпи на виновност или отговорност за нещо, сторено от вас – разкажете го на глас, запишете го на лист, изкарайте жилото навън.

Несподеленото загражда в кръга на миналото, от който не можем да излезнем. Споделеното хвърля мостове напред към настоящето, което непрекъснато ни дава шанса да се самоусъвършенстваме чрез изборите си.

 

Петя Стойчева, клиничен психолог

 Автор е Петя Стойчева, клиничен психолог с над петнайсетгодишен стаж в областта на психотерапията, консултирането, диагностиката и социалната рехабилитация.

 

Пловдив, ул. "Тодор Бурмов" 10

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Tel: 0885996467 

 

 

Последно променена в Понеделник, 07 Март 2016 16:31