E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 19 Май 2017 18:00

Задържаха 23 души и иззеха пари и злато в акцията срещу престъпната група за контрабанда

Написана от

Подробности по разследването на ГДБОП под ръководството на Специализираната прокуратура съобщиха главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, зам.-директорът на ГДБОП ст. комисар Стефан Джолев и прокурор Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Първоначалната информация е за контрабанда  и компютърни престъпления, като разследването се разширява и срещу организирана престъпна група, занимавала се с престъпления против реда на управлението  /престъпления по служба/.  Сигналът е постъпил в ГДБОП през юни 2015 г. от централното управление на  Агенция „Митници“, където при проверки установили вероятно незаконосъобразно приключени транзити. Започналата  предварителна проверка от ГДБОП прераснала в досъдебно производство, стартирало през август 2015г., като действията по разследването продължават и в момента в България и в други държави, една от които Македония.
Повече от година и половина година екипът от ГДБОП и наблюдаващите прокурори запазиха в тайна действията си по разследването. Днес  се извършват активни и явни процесуално- следствени действия – около 100 претърсвания, обиски и изземвания. Задържаните по ЗМВР са 23-ма, като част от тях ще получат обвинения. Основните обекти на претърсванията са  жилища, автомобили, помещения в сградата на Агенция „Митници“, служебни помещения на фирми. Трима от 23-та задържани са  действащи служители  на Агенция “Митници“. Освен личните им обиски, в момента се извършват претърсвания и изземвания на банкови касети, тъй като в  домовете им са установени множество ключове от  такива сейфове. До момента е  проверена една касета на действащ митнически служител от Агенция „Митници“ и в нея е открита голяма сума пари – 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 30-40 златни монети, като е възможно тези пари да са с престъпен произход.  Действията продължават и на територията на други европейски държави. Работим и с други прокуратури в рамките на съвместен екип за разследване. Става въпрос за международна организирана престъпна група. Активни процесуално–следствени действия се извършват и в Македония, където също е задържан митнически служител, поясни прокурор Румяна Арнаудова.  Като цяло, установихме, че става въпрос на организирана престъпна група на територията на страните–членки от ЕС и Македония, която се занимават с контрабанда.  За да избегнат плащането на мита и акцизи, на участниците в групата е било необходимо законосъобразно приключване на митнически режим. По категоричен начин е установено , че въпреки, че стоките не влизат на територията на България, те се „обмитяват“, т.е. транзитите се приключват официално, въпреки че стоките липсват, нито пък е извършена физическа или фактическа проверка на камионите, поясни Арнаудова. Престъпната дейност се е случвала благодарение на уменията на млад компютърен специалист /21-22г./, който е създал специален софтуер, прехвърлял го е на флашки, предавал ги е на определени хора и е създал възможност чрез отдалечен достъп да се манипулира системата на митниците и да се приключват различни транзити. За да установим схемата и лицата по веригата, беше необходимо време и тайни действия. Явните действия започнаха днес. Предстоят фактическите проверки за най-малко 20 автомобила - защо и как е бил приключен митническият транзит, каква е тяхната съдба е къде се намират в момента. Има данни, че подобни действия са извършвани и с товарни автомобили, с които са били пренасяни наркотични вещества. Утре ще бъдат повдигнати обвинения на лицата, за които според наблюдаващия прокурор има доказателства за участие в групата, обобщи прокурор Арнаудова.  От името на Специализираната прокуратура тя благодари  на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов за успешните действия  и отличната координация  с ГДБОП.
Събирането на доказателства продължава в рамките на изключително сложно разследване на  сложна по характер престъпна дейност. Тя е свързана с хакерски умения и комбинация за проникване и използване на служители вътре в системата на митниците, които са били необходими за осъществяване на престъпните намерения на групата,  заяви главният секретар на МВР Младен Маринов. Зловредният софтуер има за цел да манипулира компютърната информационна система на митниците, за да създаде впечатление, че товарът е преминал през територията на страната. Вирусът предоставя възможност за дистанционен достъп до въпросния компютър. Групата се е опитала , правила е постъпки и в няколко случая е успяла да приложи схемата и на територията на други държави, като смятаме, че моделът на действие  е идентичен. Първоначалният сигнал и подозренията са, че по този начин е прикривано пренасянето на дрога, но това предстои да бъде доказано, каза още главен комисар Маринов.
Транспортните средства привидно са превозвали определени стоки, т.е. задействани са транзити от отправно митническо учреждение. Автомобилът е трябвало да премине през територията на България и да излезе от определен митнически пункт, завладян от хакерската  атака. Последствията от това са, че напускайки България, след  закриване на транзита на българо – македонската граница например, следва възстановяване на ДДС и акциз на изпращача, като мита не се събират. Съдействалите на престъпната група митнически служители са на оперативно ниво и имат достъп до компютърните конфигурации на пунктовете, където е трябвало да се извършва закриването на транзита, допълни схемата Стефан Джолев.

banner728