E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Неделя, 05 Юни 2016 18:54

Тончо Токмакчиев лапва 16 милиона евро от китайци

Написана от

Култовият кукувец Тончо Токмакчиев е решил да се раздели с преуспяващия си бизнес с розово масло и да продаде дяловете си в компаниите „Роза етерна” и „Агро линия” на китайски консорциум, пише "Уикенд".

Аркашката вече 13 години върти алъш-вериш с гюловата есенция благодарение на брат си Ангел, който първи заряза неблагодарната професия на художник, за да засади розови и лавандолуви масиви. Бизнесът на двамата върви отлично и в момента те оперират с над 1100 декара розови насаждения в Казанлъшко. Офертата на китайците обаче била толкова примамлива, че артистичните братя просто нямало как да й откажат. Според запознати става въпрос за сума от порядъка на близо 16 милиона евро, които ще осигурят Точно и Ангел до девето коляно.

 

Китайците имат огромен интерес към розовото ми масло и стъпиха на нашия пазар преди 3 години. Тогава фирмата „Шиаджейзонг Сентай”, най-големият земеделски производител в провинция Хъбей край Пекин вложи 8 млн. евро в България. Дружеството купи мажоритарния пакет от фирма „Екостил” - Карлово, която има бизнес история от 1989 г. и обработва хиляди декари земя с розови насаждения в с. Песнопой и с. Баня.

 

Бизнесмените от най-голямата страна в света стъпиха и във фабриката в село Орехово, която произвежда минерална вода с натурален аромат на роза. Те изнасят от миризливото изкушение не само за азиатската си родина, но и за общо над 10 страни като Унгария, Германия и Обединените арабски емирства.

Тончо Токмакчиев първоначално не искал да се разделя с печелившето си начинание, но огромната оферта, в комбинация с проблемите, които имаше в последните години, наклонили везните в полза на ранна пенсия. Преди 3-4 години актьорът бе завлечен с крупната сума от над 2 милиона лева от съдружничката си Елена Урумова, която от името на общата им фирма „Роза Етерна” продаваше нелегално розово масло на чуждестранни клиенти.

 

Измамата лъснала, когато чужденците писнали, че продукцията била некачествена. Оказало се, че Урумова, която е съпруга на бившия заместник-кмет на София Георги Стефанов, използвала суровина с неизвестен произход. Ядосаните чужденци върнали няколко пратки и сериозно обмисляли да прекратят договорите си в розоварната. В крайна сметка Токмакчиев осъди бившата си партньорка и успя да я изхвърли от фирмата си. Случилото се обаче му е обеца на ухото до днес.