E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 14 Септември 2015 09:26

Православната църква чества Кръстовден

Написана от

Днес православната църква чества Кръстовден. Хиляди богомолци прекара тази нощ на Кръстова гора в очакване на празника. На 14 септември църквата отбелязва големия православен празник  Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден. 

Според църковното предание света Елена, майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, където се родил, живял, умрял и възкръснал Господ Иисус Христос, за да потърси гроба Господен. Два века по-рано той бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерили пещерата в която бил погребан Христос. Намерили и три кръста. Кой от тях е Христовият разбрали, като докоснали до него наскоро починал човек и той възкръснал. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила н а сина си в Константинопол, а самият кръст  положили в главната Йерусалимска църква.

 

След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът

 

На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение пред самия животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение, на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

 

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.