E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 13 Юни 2018 20:11

Как реагираха политици и историци у нас на Република Северна Македония?

Написана от

Ден след като Атина и Скопие се разбраха за името Република Северна Македония, български историци и политици изразиха недоволство от планираното ново име на съседната ни държава.

От БСП реагираха и поискаха от правителството гаранции и по-твърда позиция. Те предложиха позицията на България при преговорите за членство на Република Македония в ЕС да бъде обвързана с гаранции, че името Северна Македония няма да бъде предпоставка за претенции към България - териториални или по отношение на историята и идентичността на гражданите.

 

Географски понятието Северна Македония включва и част от България, заяви историкът акад. Георги Марков и призова българското правителство да прояви политически разум. Според него управляващите действат под натиск от САЩ, чиято цел е Балканите да са изцяло в зоната на НАТО.

Политиците и историците реагираха и на изказването на премиера на Република Македония Зоран Заев, след срещата му с Алексис Ципрас, което може да се приеме като връщане към предишната реторика спрямо България, съдържаща претенции. Ако Заев продължи тази риторика, Република няма да влезе в ЕС, заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

 

Позицията на българското правителството за името на Република Македония се промени във времето и след категорично несъгласие с названието Северна Македония, днес Външно министерство приветства споразумението, постигнато между Скопие и Атина точно за това име. През 2012 г. премиерът Бойко Борисов заяви, че името Северна Македония за нас е неприемливо.

Непосредствено след подписването на договора за добросъседство между България и Република Македония в началото на август 2017-а българският външен министър Екатерина Захариева изрази в интервю за телевизия 24 същото мнение. Днес позицията й вече е друга.

Стратегическа грешка е, че България не участва в преговорите за името на Македония. По-голямата новина е снощната декларация на Министерството ни на външните работи, в която се казва, че това име не може да представлява териториална претенция за България, както и не може да представлява претенция за историята, културата и идентичността ни", поясни бившият ни посланик в Хърватия Велизар Енчев.

Според него тази декларация е "след дъжд, качулка", тъй като с подписването на договора на 1 август за добросъседство с Македония сме признали кражбата на историята ни.

"Тази декларация е основание за оставката на външния министър Екатерина Захариева, защото вместо сега да искаме тези гаранции, ние можехме да се включим в преговорите за името на Македония. Това е провал за външната ни политика. Нито НАТО, нито ЕС са поискали да подписваме договора за добросъседство", обясни той.

 

 

Очаквам бърза негативна реакция на руските лимонки от двете страни на Осоговската планина.
И това е логично - Русия и Сърбия имат стратегически интерес Македония да не влиза в НАТО и да не е кандидат за ЕС. Нашият обаче е тъкмо обратният. Това написа във Фейсбук Радан Кънев.

 

Да, “Северна Македония” има проблематично звучене за нас. Но е важно бързо и безболезнено да го признаем, по няколко причини:

1. Влизането на Македония в НАТО е може би най-важният ни обозрим стратегически национален интерес;

2. Влизането на Македония в НАТО и преговорите на Скопие с ЕС са ключови предпоставки за вътрешно оцеляване на “Републиката” и съответно - съхраняване на мира на Балканите;


3. Днешните добри отношения между България и Македония са шанс рисковете да бъдат бързо и успешно пресрещнати (например по време на Илинденските чествания);

4. В Пиринска Македония, “македонистките” настроения са на исторически минимум, т.е реален риск от такова движение няма, поне докато България е член на ЕС;

 

5. Вече над четвърт век, ние сме признали името Република Македония, което е по-рисково от Северна. А претенциите на Гърция за конституционни промени са в полза и на България, т.е представляват допълнителни гаранции.

 

Рискът за България не е името на съседите (половината от които имат роднини в София), а вековната деятелност на сръбските и руски служби там, довела до системни антибългарски изстъпления.

 

Важно е правителството на България спешно да подкрепи споразумението между Гърция и Македония. И по възможност да изрази ясно неодобрение на подкрепата, която Виктор Орбан даде на позицията на ВМРО-ДПМНЕ.


И историците, и политиците, са убедени, че името Северна Македония няма да бъде одобрено нито в Гърция, нито в Република Македония.