E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 13 Юни 2018 17:06

Осем удавени по Южното Черноморие, а юни не е преполовен

Написана от

Осем души са се удавили по Южното Черноморие от началото на сезона, който не е открит официално и плажовете се охраняват само от обходни двойки спасители, установи проверка на БНР в Бургас.

Морската вода вече е достатъчно топла - 22 градуса, което изкушава много от хората да потеглят към плажа. За първа година обаче морето през юни е толкова опасно, тъй като вече се е появило характерното за август мъртво вълнение, каза старши спасителят на бургаския плаж Веселин Илиев. Учениците от морските градове вече бягат от училище или от вкъщи без знанието на родителите си и отиват на плаж, предупреди той и препоръча спасителите да бъдат повече.

Във Варна и изобщо по Северното Черноморие сезонът е бил открит още в края на май и хотелите вече са заети на 80%, основно от полски и румънски туристи, показва друга паралелна проверка на БНР във Варна. Немските туристи са малко по-малко от предишната година, както и руските, които са се насочили към турски курорти. Все още не е имало удавяния. Много спасители обаче заминават за чужбина заради предлаганото там по-високо заплащане. От БЧК организират редовно курсове, но не смогват да покрият всички плажове.

Някои от най-посещаваните пясъчни ивици в района остават без концесионери заради високите такси. Сред тях са Паша дере и Кара дере. На местата където няма да има спасители, ще има предупредителни табели, но това едва ли ще спре туристите. Пикът на сезона се очаква през юли и август. Очаква се да бъдат запазени резултатите от миналия сезон.

Недостигът на кадри остава хроничен проблем в района. По програма на университета в града идват студенти от Украйна, които временно попълват недостига, въпреки че езикът е проблем за тях.