E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 12 Юни 2018 14:28

Борисов: „Турски поток“ ще дойде до България, трябва да договорим с ЕК транзита към Европа

Написана от

 

„Десетилетия наред много български политици са говорили и са се хвалили, че са договорили азерски газ. С откриването днес на ТАНАП и интерконекторите ние намерихме начин да докараме азерския газ. Много сме напред и с идването на 16-17 млрд. Кубични метра природен газ през Турски поток. Проблемът сега е как този газ да бъде транзитиран към Европа, обясни Бойко Борисов. Заедно работим с ЕК как да става това. Имаме уверенията от Турция и Русия, че ако намерим с ЕК допустима формула ще транспортираме газа до Сърбия, Унгария, Австрия, Албания. Разбрали сме се газът да мине през България, оттук нататък нашето домашно е да кажем как и още преговаряме с Европейската комисия.

Изключително разчитаме на продължаване на газопроводите през България, подчерта Борисов.

Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с турския министър-председател Бинали Йълдъръм в град Измир.

Премиерът Борисов мина през Турция на път за тридневното си посещение в Израел. Разговорите с Йълдъръм бяха насрочени след покана от турския министър-председател Бойко Борисов да участва в откриването на газопровода ТАНАП на турска територия на 12 юни.

Откриването на ТАНАП стана в град Ескишехир от президентите на Турция Реджеп Таийп Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев и на Грузия Георги Маргвелашвили. За него от българска страна остана министърът на икономиката Емил Караниколов.

През този газопровод и неговото продължение към Гърция ТАП България ще получава 1 млрд. куб. м азерски природен газ от находището Шах Дениз. Горивото ще стига до страната ни през ТАНАП и планираната газова връзка България-Гърция IGB. Докато бъде направена връзката с Гърция азерския газ ще стига до България през реверсивна връзка между България и Турция, които ще бъде открита в края на този месец.

Борисов е информирал Йълдъръм и за разговорите си с руския президент Владимир Путин за възможността втората тръба от газопровода „Турски поток“ да стигне през Турция до България.

След тези думи Борисов прикани Йълдъръм да отрича, ако има неточност в думите му, защото в България имало много хора, които превеждали по друг начин думите му.

Виждаме България като стратегически партньор в енергетиката, заяви Бинали Йълдъръм. ТАНАП ще гарантира енергийна сигурност на България и Европа, подчерта той.

Трансрегионалните коридори са изключително важни. Вече е факт високоскоростната жп линия между нашите държави и тази линия ще стигне чак до Далечния Изток и ще възобновим Пътя на коприната, каза турският премиер Бинали Йълдъръм.

Двете държави опитват да премахнат препятствията в търговията, включително и край на опашките по граничните пунктове, обясни той.

Турция и България са не само съседни държави, ние имаме дълбоко вкоренено споделено минало. Нашето сътрудничество е изключително важно за нас и трябва да продължим да поддържаме тези добри отношения, каза още Бинали Йълдъръм.

През януари Борисов и нашият президент Реджеп Ердоган откриха Желязната църква, а през март във Варна се проведе срещата ЕС-Турция, припомни турският министър-председател. Той поздрави България за успехите й като председател на Съвета на ЕС.

„Борисов вложи лично много усилия в срещата ЕС-Турция и искам много да му благодаря“, заяви Йълдъръм.

Благодарение на срещата на върха във Варна и подписаното споразумение с Турция на нашата граница мигрантският поток е нулев, заяви пък българският министър-председател. Йълдъръм обаче изрази турското разочарование, че ЕС не спазва своите ангажименти по мигрантското споразумение.

Турция още иска да е част от ЕС, но ЕС първо трябва да си изясни как вижда бъдещето си, каза още Йълдъръм.

Турският премиер критикува решението на Австрия да закрие джамии и да изгони турски имами от своя територия. „Крайните ислямофобски изказвания не вървят ръка за ръка с европейските ценности“, заяви Йълдъръм.

Турският премиер изрази и съболезнования за загиналите при катастрофата с хеликоптера в Пловдив двама български пилоти. Борисов също изрази съболезнования, още повече, че познавал лично загиналите пилоти. „В рамките на година вече два хеликоптера падат със смъртни случаи и съм притеснен“, подчерта Борисов.

Веднага след разговорите си с Иълдъръм, Борисов излета от Измир за Ерусалим. Той получи от турския премиер ваза като подарък за рождения си ден.

Миналата година двамата го отпразнуваха заедно на Босфора, а тази Борисов ще посрещне рождения си ден на Божи гроб Йерусалим