E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 30 Май 2018 11:35

Шефът на Здравната каса Камен Плочев е подал оставка

Написана от

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е подал оставка, съобщи "Капитал", като цитира свои източници.

 

Оставката е по здравословни причини и е депозирана пред надзорния съвет на касата, който трябва да установи дали здравословното състояние на Плочев не му позволява да изпълнява длъжността си за повече от три месеца. След това надзорният съвет ще трябва да изпрати документите на парламента, защото само той може да прекрати правомощията му и да избира управител на здравната каса.

Камен Плочев беше назначен на ръководната позиция на здравната каса през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат.

 

Плочев излезе в дълъг болничен отпуск, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев поиска оставката му, а от Касата отговориха, че Ананиев няма правомощия затова. Впоследствие Плочев се оказа прав за милионните задължения, но се оттегли в болнични.

Според Закона за здравното осигуряване правомощията на управителя могат да се прекратят при невъзможност да изпълнява задълженията си за срок от три месеца. Този срок изтече на 28 май.

 

Засега не е публично известно кои ще бъдат кандидатурите за нов управител. Предполага се обаче, че това може да е сегашният подуправител Йорданка Пенкова, която има подкрепата на управляващата партия ГЕРБ.