E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 29 Май 2018 11:47

Крайно време е за Националната здравна карта според проф. Генчо Начев

Написана от
Крайно време е да се приеме Национална здравна карта. Това заяви пред БНТ директорът на болницата "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.
 
По думите на Начев Националната здравна карта трябва да се приеме възможно най-скоро, въпреки съпротивата, която вече се чува от различни места.
 
 
 
Според него Националната здравна карта е много либерална. Това се виждало от факта, че тя позволявала повече легла, отколкото са използвани през миналата година. Начев допълни, че тези легла ще бъдат повече от необходимия брой.
 
 
 
 
Припомняме, Националната здравна карта предстои да бъде обсъдена и предложена за приемане днес на заседание на Министерски съвет. 
Проектът беше обявен в средата на месец април и предвижда леглата в болниците в цялата страна да бъдат намалени от 38 803 на 32 913. Статистически данни показват, че през 2017 година в страната са използвани общи над 24 700 легла. 
С намалението на леглата в Националната здравна карта Министерството на здравеопазването предвижда резерв от 30% болнични легла.
 
Здравната карта ще бъде критерий, по който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще сключва договори с болничните заведения по области.
 
 
 
Начев коментира още, че не може обективно да се кажи дали парите в здравеопазването са много или малко. По думите му парите за здраве у нас прогресивно се увеличават всяка година, но не се вижда никакъв ефект от това. 
Причината за това той вижда в неефективното разходване на средствата