E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 29 Май 2018 08:02

Правителството ще обсъди новата Здравна карта

Написана от
Правителството ще обсъди новата Здравна карта. Тя предвижда съкращаване на около 6 000 легла в болниците, забрана за включване на нови болници, когато съществуващият брой на територията на дадена област превишава конкретните потребности.
Документът, който включва необходимите болнични легла, лекари и медицински персонал по области, ще служи за основа на сключване на договори със Здравната каса.
 
 
 
Новата карта предвижда един общопрактикуващ лекар да има пациентска листа от 1500 души или на 100 хиляди души да се падат 67 лични лекари.
 
Документът предвижда на всеки хиляда души да се пада един зъболекар. Здравната карта трябва да бъде приета и от Парламента.
 
Ако има корупция в здравеопазването, тя се прави от докторите, които управляват или от Здравната каса и затова всяка седмица има операции на службите и прокуратурата в тази насока. Това заяви премиерът Бойко Борисов в пловдивската университетска болница „Св. Георги”, където инспектира обновяването на две клиники и асансьорните системи.
Има болници и доктори, които си гледат работата като мениджмънт, други, които като Враца - сложили си частна болница в двора - скъпите пътеки в частната болница, евтините и задълженията - на държавната болница. Това не може да продължава, щото това са нашите пари. Преди 10 години - 1 млрд за здравеопазване, в последните 7 години - по четири, тази година са 4 млрд и 700 000…Как може при такова финансиране огромно да говорим, че няма пари за здравеопазване. То е грехота, коментира вчера Борисов.