E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 24 Май 2018 15:12

Валентина Стоева: Четенето не е интимно преживяване, а споделено удоволствие

Написана от

Със затоплянето на времето всеки един от нас търси и се оглежда за различни развлечения, които може да практикува безплатно. Несъмнено едно от тях е четенето на увлекателна книга. Оказва се, че София разполага с много библиотеки, паркове и градини, но има ли подходящи места, където може да се уединим с любимо четиво в ръце?

В интервю за БГНЕС председателят на фондация "Детски книги" Валентина Стоева разкрива подходящите места за четене на открито и закрито.

„Не само да четем безплатно, но и да прекарваме свободното си време, правейки много други неща. Това може да се случва в библиотеките, тъй като те вече не са онези книгохранилища, които повечето хора си представят като едни скучни и прашни места. Всъщност библиотеките се променят и предлагат много приятна обстановка, както за възрастни, така и за родители с много малки деца, дори бебета“, разказа Стоева.

Въпреки че в много от библиотеките ни има компютри, разнообразието от дейности не може да се сравни с това, което предлагат чуждестранните, които са се превърнали в културни центрове. За разлика от нашите, библиотеките зад граница не се свързват само с място за четене, защото в тях може да се слуша музика, да се гледат филми, в определени дни дори се правят тестове за алергии и издават шофьорски книжки. Вече и у нас в някои библиотеки се провеждат курсове с цел повишаване на езиковата и компютърната компетентност. Това като чели обаче не е достатъчно и въпреки това статистиката отчита ръст в посещенията на библиотеките у нас в последните години.

А ако искаме да прочетем интересна книга сред природата това може да се случи на много места в града. В някои от парковете има и безплатни wi-fi зони, което дава възможност да се четат електронни книги и да се слуша музика.

В Градската градина, например, пред Народния театър „Иван Вазов”, има читалня, която се радва на огромен интерес. Тя има над 1500 читатели. Такова място предстои да се появи и в Борисовата градина. А преди две години в място за култура се превърна и реставрираната къща за литература и превод „Ненко Балкански“.

Независимо, че държавата се оказва длъжник на своите граждани, като че ли библиотеките и градската среда вървят в посока да отговорят на съвременните нужди. Несъмнено има още какво да се направи, но е важно, че вече и българите гледаме към добрите практики от света.