E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 17 Май 2018 16:36

ЕС ще даде 10 млрд. евро за магистрали и жп на Балканите

Написана от

ЕС да финансира изграждането на инфраструктура за 10 млрд. евро на Балканите, е било обсъдено на Срещата на върха, която се провежда в София. Това съобщи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

 

"Направих предложение за 10 млрд. евро европейско финансиране за изграждане на магистрали, железопътни и енергийни трасета, за изграждане на дигитална инфраструктура в региона", обясни Таяни.

 

След срещата трябва да бъде обявена Софийската програма за Западните Балкани, в която да са включени всички инфраструктурни проекти със срокове и финансиране. Според предварителни изчисления всички проекти са на стойност 30 млрд. евро. Част от финансирането ще е през европейския бюджет, а друга през заеми от Световната банка. Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

Други два проблема са поставили европейските лидери пред Балканските държави. Първият проблем е ограничаването на миграцията, съобщи Таяни.

 

Вторият бил за недопускането на джихадисти, които се завръщат по родните си места от Сирия и Ирак. Този проблем е главно за Косово, но не само там, обясни Таяни. Като точка, в която се събират джихадисти той посочи и Босна и Херцеговина. "Ние подкрепяме умерения ислям в Босна и Херцеговина, но в страната влизат и много радикални джихадисти", обясни Таяни.

 

Шефът на европарламента вижда присъединяване на Сърбия и Черна гора в ЕС до края на 2025 г., обясни той. Тази позиция изказал и на разговорите си с президента на Сърбия Александър Вучич. "Трябва обаче да се спазват напълно правилата", подчерта Антонио Таяни.

 

До края на годината пък било възможно Македония и Албания да получат дата за започване на преговори за членство.

 

Западните Балкани са Европа, но ако тези държави искат да са пълноправни членки на ЕС, те трябва да уважават и нашите правила в Съюза, каза  Таяни. "Споменах Сърбия и Черна гора, които вече са стартирали този процес, но това се отнася и за Македония и други държави. Не стоим като препятствие, а помагаме да се върви в европейската посока", поясни Таяни.

 

Той уточни, че още от самото начало, когато е поел поста председател на ЕП, подкрепя този процес, но държи на темите като корупция, свобода на медиите и всички други устои на ЕС.