E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 12 Май 2018 07:48

Превозвачите излизат на протест на 17 май

Написана от

Протестът на превозвачите срещу предложенията по "Пакет мобилност" е насрочен за 17 май. Тогава в София ще се проведе Среща на върха Европейски съюз - Западни Балкани, съобщиха от Съюза на международните превозвачи.

 

Точният план и формите на протест ще станат ясни след заседание на протестния комитет, което се очаква да се проведе в началото на идната седмица.

 

На 11 май парламентът единодушно прие решение по повод предлагания пакет за мобилност на Европейската комисия (ЕК). С него депутатите задължават Министерския съвет да подкрепи исканията на българските превозвачи и да защити интересите им.

 

Предложеният от ЕК пакет за мобилност предвижда шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици; след третия ден в страна от ЕС да получават колкото са ставките в съответната държава; също така да нощуват в места за настаняване, а не в кабините на камионите, които са оборудвани за целта.

 

 

Правителството категорично застава зад исканията на бранша във връзка с "Пакет мобилност", както зад намерението им да протестират. Това заяви по-рано през седмицата министърът на транспорта Ивайло Московски.

 

Той потвърди, че ще напусне председателското място на Съвет на министрите, ако трябва да внесе текстове, които са в разрез с интересите на българските компании.

banner728