E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 30 Април 2018 19:57

Догодина ще има европейски регламент срещу двойния стандарт при храните

Написана от

Европейският регламент срещу двойния стандарт при храните трябва да бъде приет най-късно до средата на следващата година. Това стана ясно днес на форума, посветен на темата, който се провежда в НДК. Лансираната от омбудсмана Мая Манолова идея за създаване на ОЛАФ при храните няма да бъде подкрепена от еврокомисаря Вера Йоурова, стана ясно от нейните думи. Докато чакаме европейските директиви в областта пък, ще преразглеждаме и местните регламенти за качество на храните, допълни земеделският министър Румен Порожанов.

 

 

Пакет от три директиви подготвя Европейската комисия за уеднаквяване на стандартите при качеството на храните в целия Европейски съюз. България ще настоява регламентът да бъде точен, заяви омбудсманът Мая Манолова: "Ние обърнахме внимание за това, че не трябва да бъдат допускани отклонения в състава на стоките, защото всеки опит да бъде дефинирано, че производителите ще могат да допускат несъществени отклонения в съставките на храни под един и същи бранд, на практика заплашва ситуацията да остане същата и след промени в законодателството. Настояхме за създаването на единен контрол от единен европейски орган - ОЛАФ за измамите в храни".

 

 

Не виждам необходимост от създаването на такъв орган, заяви еврокомисарят Вера Йоурова, която обаче подкрепи прецизирането на регламента: "Не искам това да се случва, но то може да се случи на практика. Големите производители могат да сменят марката и да продължат да поддържат ниското качество на продукта. Но ако го  направят, трябва да е много ясно указано, че това е различен продукт, защото в противен случай потребителят отново ще бъде заблуден за качеството на стоката, която купува".

 

Докато чакаме новите европейски директиви, ще преразгледаме и нашето законодателство в областта, стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов: "Извинявам се, но ние хленчим, че портокаловият сок в газираната напитка в Италия бил 12%, пък при нас - 5%. Самите италианци са си възложили, че трябва да е минимум 12%. Вече съм възложил да се работи в министерството, да прегледаме тези изисквания за храните за необходимите съставки, ползвайки и европейския опит. Определени страни казват, че в кренвирша не трябва да има по-малко от 80% месо. Това си е тяхно законодателство и не е нужна определена директива или ако някой друг напише директивата, няма да ги напише тези проценти на нас. Всичко това ние ще го транспонираме".

 

 

До края на мандата на сегашния европейски парламент, който изтича в средата на 2019-та година, трябва да бъде прието европейското законодателство, което ще осигури еднакво качество на храната за всички европейски граждани.