E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Събота, 28 Април 2018 13:37

Карадайъ: ЕНП да каже има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ

Написана от

 

 

ЕНП да отговори споделя ли коалиционната политика и култура на ГЕРБ, националистическата ориентация на партньорите им и да каже има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ. Както и за участието във властта на националисти, които са евроскептици.

 

Това призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в словото си пред Съвета на Партията на европейските либерали (АЛДЕ), който се провежда в София. Той поиска отговор на същите въпроси и от ГЕРБ, защото се чували "тревожни сигнали, които потвърждават оценката ни за опасността, коато носи националистическа политика". Карадайъ даде пример с изявленията на лидера на "Атака" Волен Сидеров от Крим и с декларацията на ВМРО срещу Сърбия. ГЕРБ трябва да даде отговори не само на обществото, но и на ЕС и НАТО, категоричен бе той.

 

Нападнах "Атака" и ще продължавам да го правя, защото не е отговорно такава партия да е в управлението, заяви пък шефът на евролибералите Ханс ван Баален.

 

ДПС продължава да е гарант за евроатлантическата ориентация на страната, каза още Карадайъ. И разказа на евролибералите историята и приноса на ДПС по пътя на България към НАТО и ЕС.

 

Карадайъ работи за бъдещето на Европа, макар да е в ролята на опозиционен лидер, похвали го пък Ханс ван Баален. Той определи София като "градът на либерализма". Мога само да ви поздравя, Мустафа, за това, което правите за своята страна и за ЕС, завърши шефът на АЛДЕ.

 

Европа е на кръстопът и ДПС ще бъде активен участник в дебата за бъдещето на ЕС и ще настоява за такава реформа, която да доведе до по-задълбочена интеграция, обяви още Карадайъ. И се обяви за превръщането на Европа в по-обединен съюз, в зона, свободна от радикализъм и за отрицание на Европа на различните скорости. За това обаче била нужна институционална и ценностна реформа.

 

За нас сценарий, в който Европа върви на няколко скорости, не е решение на общите ни проблеми, категоричен бе лидерът на ДПС. ЕС има нужда от обща европейска отбрана в рамките на НАТО, която да е важен стълб, за да се гарантира сигурността на европейските граждани, от обща охрана на границите на съюза, от по-силно икономическо пространство и единен пазар чрез членството на всички страни в еврозоната.

 

Карадайъ акцентира на 2 важни за Европа теми. Първо, бъдещето на политиката на сближаване на ЕС - кохезионната политика е необходима, защото не сме изравнили различията в различните региони. Второ, ЕС не трябва да се капсулира и да затваря вратите пред бъдещи членки - Балканите са част от Европа. На Балканите може да сработи уникалният етнически модел на България, чиито идеолог и стратег е почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, реализиранпуспешно с участие на ДПС през годините на прехода и който е основен гарант за този мирен преход, обясни Карадайъ.

 

ДПС ще продължи да бъде предвидим и конструктивен партньор по важните за Европа теми, но и твърда опозиция на всяко допускане на популизъм и крайни национализма и екстремизъм в толерантна Европа, обяви лидерът. Ще се противопоставим на всички антидемократични практики и ще работим за включването на всички свободни граждани в процеса на формиране на управленски решения и тяхното реализиране, допълни той.

 

Искаме активното включване на европейските граждани във вземането на решения и в изработването на политическия манифест за бъдещите европейски избори, каза пък вицепрезидентът на АЛДЕ и евродепутат Илхан Кючюк. Той обясни, че либералите започват форуми в различни страни, на които да се дискутират бъдещите политики - обща отбранителна политика, обща миграционна политика, разговор за финансовата и монетарна политика на ЕС.