E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 12 Април 2018 15:57

САЩ искат задържане и екстрадиция на още четирима българи

Написана от

Искане за задържане и екстрадиция в САЩ на още четирима души е постъпило днес у нас. Това съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Става дума за двама мъже и две жени, които са обвинени от САЩ за същия случай като на станалия известен в последните дни Желяз Андреев, а именно че са изнасяли самолетни части за Сирия чрез българския клон на американска компания.

 

Главният прокурор заяви, че и четиримата вече са установени на територията на София, но няма да бъдат задържани за 72 часа, каквато е процедурата. По думите на Сотир Цацаров има възможност в договора за екстрадиция със САЩ, сключен през 2008 г., за провеждане на консултации на експертно ниво между България и САЩ за определени случаи.

 

След като преди няколко съдът в Добрич пусна с мярка "подписка" Желяз Андреев с мотива, че обвинението му от САЩ няма аналог в българското законодателство, се предполага, че и в другите четири случая, ако се стигне до съда, отново ще бъдат върнати по същия начин.

 

Обвиненията в САЩ са повдигнати през октомври 2016 г., като засега няма информация защо се е чакало година и половина преди да се пуснат молбите за екстрадиране.