E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 12 Март 2018 19:08

Прокуратурата: Версията за незаключена стрелка в Хитрино бе отхвърлена

Написана от

 

 

Версията за незаключена стрелка на релсовия път при железопътната катастрофа в с. Хитрино е била разгледа и отхвърлена. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата във връзка с информация на „Булмарекет“, че не високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за железопътната катастрофа в Хитрино.

 

„Представената днес от компанията "Булмаркет" експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната катастрофа в с. Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път, няма характер на доказателствено средство в съдебния процес. Такава експертиза не е била назначавана нито от органите на досъдебното производство, нито от състава на съда, разглеждащ делото понастоящем.

 

"Частната експертиза", изготвена от чужди експерти, е поръчана и заплатена от "Булмаркет", но не може да послужи за целите на водения наказателен процес“, съобщават от прокуратурата.

 

„Обвинението не намира основания за промяна на изводите, основани на експертизи, назначени в хода на проведеното разследване и сочещи високата скорост на навлизане на влаковата композиция в района на гарата като основна причина за инцидента. Тези експертни заключения са разгледали и версията, изтъквана сега от "Булмаркет", но са я отхвърлили като несъответна на събраните по делото доказателства за състоянието на релсовия път“, се допълва още в съобщението.