E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 14 Февруари 2018 20:47

Борисов: Балканите се развиват за месеци, ако се разреши спора за името на Македония

Написана от
ЕБВР е поканила премиерите на Западните Балкани в Лондон и всички чакат да финансират проекти на Балканите - магистралите, ЖП линии и дигиталната инфраструктура ЕБВР е поканила премиерите на Западните Балкани в Лондон и всички чакат да финансират проекти на Балканите - магистралите, ЖП линии и дигиталната инфраструктура

В присъствието на премиера Бойко Борисов беше подписан Протокол за размяна на ратификационните документи, с които влиза в сила договор за добросъседство и сътрудничество между Република Македония и България от външните министри Екатерина Захариева и Никола Георгиев.

 

След подписването премиерът Борисов изпрати специални поздрави на македонския премиер Зоран Заев и заяви, че оттук нататък предстои много практическа работа между двете страни.

Той отбеляза, че и ЕБВР е поканила премиерите на Западните Балкани в Лондон и всички чакат да финансират проекти на Балканите - магистралите, ЖП линии и дигиталната инфраструктура. Ще има финансиране и от Световната банка и ЕИБ.

 

"Ако Скопие и Атина бъдат така храбри и намерят изход в спора за името, нещата ще се развият за месеци. Така че стискам палци, България ще бъде конструктивна. Взимането на това решение е важно", категоричен беше Борисов.

 

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че с подписването на Договора за сътрудничество има вече видими резултати. Има 11% ръст на стокообмена с Македония и 10% ръст на туристите. Предстои формирането на междуведомствената комисия

 

"Показахме, че можем да решаваме проблемите на Балканите сами", заяви Захариева.