E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 14 Февруари 2018 08:43

Експерт: Има опасност от терор у нас през председателството

Написана от

България трябва да бъде изключително внимателна. Сега сме в много сериозна фаза като европредседатели, което привлича опасни хора като заловения мароканец.

За това алармрира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев пред телевизия "България он еър". 

 

Преди два дни в ареста35-годишният Науфел Захри, издирван за тероризъм, който е бил задържан в началото на годината с група мигранти край Свиленград. Оказалосеобаче, че е високопоставен член на "Ислямска държава".

 

Именно това трябва много да ни притеснява, подчерта Гърдев. 

 

"У него са намерени множество фалшиви лични карти, паспорти, някои от тях - испански. Притеснителното е, че освен сирийски документи, виждаме и такъв на държава-членка на ЕС, на Шенген", каза още експертът и обясни, че тези факти говорят за помагачи вътре в Съюза, за действаща мрежа, която се простира извън границите на Близкия Изток. 

 

По повод анализи, че  бивши бойци на ИДИЛ решават да сменят лагери и да застават срещу кюрдите, той отговори така: 

 

"Най-опасната такава в Сирия три пъти е сменяла профила си. Първо, бяха непримирими, после станаха умерени, а после решават да преминат към един или друг лагер - това е процес, който те правят". 

 

Гърдев даде пример: 

 

"Свободната сирийска армия е изключителен микс от най-различни групировки - дезертьори на Сирийската арабска армия, радикални арабски групи и други".