E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 12 Февруари 2018 16:59

Зъболекари настояват държавата да заплаща спешните случаи

Написана от

Държавата да заплаща спешните случаи на стоматологичната помощ, както и лечението на деца и бременни жени. Затова настояват от Сдружението на българските зъболекари в писмо до здравния министър Кирил Ананиев.

 

По данни на доброволната организация около 22 000 са спешните случаи на година, които към момента остават за сметка на пациента или на зъболекаря.

 

От сдружението поставиха като проблем и липсата на възможности за специализация на младите стоматолози у нас, което ги принуждава да търсят работа в чужбина.

 

Сдружението на българските зъболекари не успяло да се пребори за безплатни спешни кабинети по стоматология в София, след няколкогодишна борба с общината, стана ясно от думите на д-р Анатолий Кънев, председател на организацията. "Единствено искаме помещение и фактически обявяването и менажирането на процеса да го води общината, затова сме подавали документи. Материалите, техниката и нашия труд ги заплащаме от джоба си", заяви той.

 

При това положение от сдружението настояват държавата да поеме разходите за спешните случаи при зъболекарите.

 

"Световната здравна организация дава, че 300 на 100 000 души, което за България прави 22 000 случаи, държавата да намери начин и механизъм тогава да си го включи в пакет или да го финансира примерно в стил "Пирогов", обясни д-р Кънев.

 

От организацията алармираха, че страната ни е на път да остане без специалисти по стоматология, защото не се дава възможност за специализация. "Нашите млади хора няма къде да специализират. И предпочитат варианта, работейки някъде макар и на много ниска заплата, макар и неквалифицирано, в западни кабинети да тръгнат по пътя на специализацията. И тогава България още по-няма да има специалисти", алармира той.

 

Към момента здравната каса отделя по 157 млн. лева годишно за стоматологична помощ, което означава по 17 лева на човек. /dariknews.bg