E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 10 Февруари 2018 17:48

Евгени уби Даниела с метален прът в деня на развода им

Написана от

На 28 февруари 2012 г. 32-годишната Даниела Кацарска бе убита във входа на блока, в който живее в Дупница. Главата на младата жена бе разбита с метален прът.

Името на Даниела, заедно с тези на още 22 жени, бяха прожектирани върху фасадата на Народното събрание от Българския хелзинкски комитет. Акцията бе по повод дебатите в обществото за Истанбулската конвенция. 

 

В Дир.бг разказва истории за жени, подложени на домашно насилие. Някои са се оплаквали на различни институции, но без ефект.

 

Зверското убийство потресе малкото градче. Оказа се, че Даниела е изгубила живота си в деня, в който е получила развод от съпруга си Евгени Кацарски. Първоначално обаче от полицията обявиха, че 32-годишният мъж има солидно алиби за нощта на убийството - празнувал развода с настоящата си приятелка. 

 

Две седмици по-късно обаче Евгени е задържан и обвинен в убийството на Даниела, извършено с изключителна жестокост. Арестът е извършен, след като Кацарски бил подложен на серия тестове с детектор на лъжата и психолозите от Института към МВР били категорични - мъжът лъже. Полицейско куче пък намира оръжието на престъплението - метален прът, захвърлен недалеч от блока, където Евгени убил Даниела. Върху него били открити ДНК-следи от жертвата в единия му край и епителни клетки от Евгени Кацарски - в другия. 

 

Двамата били женени само две години. Пред съда мъжът, който до края на процеса, не се призна за виновен, заяви, че не е извършител на убийството и няма съпричастност към него. Евгени твърдеше, че с Даниела са живеели са нормално и не са имали сериозни конфликти. Майката на убитата млада жена обаче разказа пред магистратите, че Евгени Кацарски не е работил през повечето време от съжителството си с дъщеря й, бил е увлечен по хазарта. Със заеми от банки и роднини Даниела покривала всички разходи. 

 

Тъй като родителите на убитата жена били заможни, фамилията разполагала с имоти. Именно скандал за един от тях станал причина Евгени да планира и извърши жестокото убийство. Мъжът искал от съпругата си да му прехвърли част от един имот, но тя отказала. Това й коствало живота. 

 

Според съда бившият съпруг е имал и мотив за извършване на убийството - неразбирателство със съпругата си, решение за развод, излязло в същия ден на убийството и значително имущество в центъра на Дупница, собственост на жертвата.

 

„Внимавай, като се прибираш вечер, някой да не ти счупи краченцето“ и „Внимавай, че ако нещо се случи с теб, аз ще те наследя“ – това били част от заплахите, които отправял Евгени към съпругата си. На първа инстанция Кацарски бе осъден на 19 години затвор. Той обаче обжалва присъдата, след което първо апелативните магистрати, а след това и Върховният касационен съд постановиха 17-годишна ефективна присъда. Освен това съдът отне правото на убиеца да наследи съпругата си. 

banner728