E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 08 Февруари 2018 08:08

20 000 българи умират, защото не са се лекували

Написана от

Национално изследване показва, че над 20 000 души годишно умират от заболявания, които е можело да бъдат уловени и лекувани навреме.

Броят на хората с високо кръвно у нас се е увеличил с 30% за последните шест години. Над 80% от смъртните случаи са причинени от хронични, незаразни болести, съобщи телевизия "България он ер". 

 

Диабетът засяга все повече млади хора и от около половин милион болни, 3000 са деца и може да се превърне в бича на 21 век. 

 

Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев сърдечно-съдовите, онкологичните и ендокринните заболявания са най-сериозният проблем. Ниската здравна култура, обаче е причината много хора да не посещават личния си лекар и да не провеждат профилактични изследвания. 

 

Именно чрез тях могат да бъдат уловени навреме редица заболявания, смята той. „ Проблем са и ниските доходи на пациентите, понякога те не могат поради липса на пари да отидат при съответния лекар и да проведат назначеното им лечение“, допълни д-р Грозев. 

 

Той съветва при необходимост веднага да се търси специалист, личен лекар, за да се предотвратят усложнения и напредване на болестта. 

banner728