E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Петък, 12 Януари 2018 21:28

Юнкер: Не може да се каже, че България е изцяло корумпирана

Написана от

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подкрепи мощно властта и похвали борбата с корупцията у нас.

 

"Не може да се каже, че България е изцяло корумпирана страна, както се твърди. И други страни са корумпирани. Виждам, че българските власти се борят с корупцията и че нещата се променят", заяви Юнкер на пресконференция, която даде днес съвместно с премиера Бойко Борисов.

 

Думите на Юнкер идват на фона на дългогодишните критики на Еврокомисията за състоянието на правосъдието и вътрешния ред у нас и след като за поредна година ЕК отказа да отмени мониторинговия механизъм. Днес, в деня на брифинга, българският парламент отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон и така даде зелена светлина за създаване на новия обединен орган за борба с корупцията.

 

 

 

Двамата отговориха и на въпроси за приемането на България в Шенген и еврозоната. 

 

Жан-Клод Юнкер отново изрази подкрепата си и за двата процеса. 

 

Не съм казвал, че влизането на България в еврозоната трябва да стане утре, но всички държави членки, които отговорят на условията, имат правото и задължението да влязат в еврозоната, каза председателят на ЕК. 

 

Борисов отново подчерта, че България е изпълнила условията за приемането ни в Шенген. Той обяви, че на 6-7 февруари на визита у нас ще дойде холандският премиер, когото Борисов смята също да заведе на границата. Холандия е изразявала позиция против влизането на България в Шенген. 

 

"Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген", каза премиерът. 

 

По думите му България "си е написала домашното" и за еврозоната. "Готови сме за чакалнята. Надявам се скоро това да стане факт", допълни Борисов.