E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 12 Януари 2018 11:15

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху антикорупционния закон

Написана от

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху новия антикорупционния закон със 146 гласа "за", 76 "против" и 0 "въздържал се"

 

Законът беше оспорен от президента в неговата цялост на 2-ри януари. В мотивите се посочваше несъответствие с поставената цел - ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията.

 

Волен Сидеров защити антикорупционния закон, като заяви, че мотивите на президентското вето не са конструктивни. Той заяви, че критичните публикации за корупцията в България на британския вестник "Гардиън" са свързани със Сорос. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че трябва да използваме Председателството на ЕС като шанс да опровергаем твърденията, че България е най-бедната и корумпирана страна.  "Ветото на президента беше последен шанс да коригирате политикита си по отношение на корупцията. Ако оценката на външните медии е под въздействие на соросоиди, ви питам 83% от българските граждани, които определят корупцията като проблем №1 на управлението, соросоиди ли са? 80% от българския бизнес, който казва, че обществените поръчки са нагласени и предварително нагласени за един изпълнител, соросоиди ли са? Целият български народ, който е с пропиващо усещане за корупция, и те ли са соросоиди", каза тя от трибуната на НС .