E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 18 Ноември 2017 09:19

Заев: На 23 ноември България и Македония подписват още 10 договора

Написана от

Много е важно България да помогне в хода на интеграционните процеси на Македония в ЕС и НАТО. Това заяви премиерът на Република Македония Зоран Заев.

 

„Договорът за добросъседство е сериозен пример на лидерство. В България имаше сериозни критики и дебати. В Македония имаше може би още повече критики. Но и аз, и вашият премиер, вярваме, че това ще донесе 100 пъти повече перспективи за двата народа, отколкото каквито и да било загуби. Времето ще покаже дали ще изгубим нещо“, каза македонският премиер. Той взе участие в кръгла маса „Балкани“. Тя е организирана от Институт за политика и се провежда в гр. Струмица, Македония. Заев изнесе лекция на тема "Добросъседство и общи хоризонти".

Зоран Заев заяви, че Договорът за добросъседство ще бъде ратифициран до края на годината. Разговорите между двете страни ще продължат следващата седмица в гр. Струмица, на 23-ти ноември. Правителствата на Македония и България ще обсъдят теми от „взаимен интерес“ и за „добросъседските отношения“. „На 23-ти ще подпишем нови 10 договора. Всички те са свързани с ползи и за двата народа и са в сферата на образованието, туризма, бизнеса, култура и др.“, допълни той.

Според македонския премиер е много важно България да помогне в хода на интеграционните процеси на Македония в ЕС и НАТО. Той призова още всички да работим заедно за по-висок стандарт на живот на Балканите.

 

По отношение на историческите въпроси Заев помоли да бъдат прекратени всякакви разногласия и разделение. „Много е важно бъдещите поколения да се отърсят от предразсъдъците на миналото. Нека оставим историците да спорят и да доказват. Един живот имаме, а от нас зависи как ще го живеем“, каза още той.

 

Зоран Заев коментира и актуалните политически процеси в България. „Аз съм приятел на България, нашият народ е приятел на българския народ. Много често, ние политиците, не виждаме това, тъй като сме фокусирани в проблематични ситуации от ежедневието. Пример е актуалният политически момент във вашата страна – случилото се в парламента. То се е случило сега, но след три дни или два месеца, то ще бъде забравено. Много е важно да виждаме перспективите. Властта има най-голямата отговорност, но опозицията има отговорност да бъде конструктивна и критична, когато се налага“, допълни той.

Кръгла маса "Балкани" се проведе днес в гр. Струмица, Македония. Участие взеха още Коста Яневски, кмет на Струмица, Моника Панайотова, зам.-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и Боян Маричич, съветник на Зоран Заев по европейските въпроси