E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 15 Ноември 2017 09:53

Нинова "взриви" парламента - Главчев я гони, червени депутати наскачаха от банките

Написана от

В парламента избухна невероятен скандал. Повод за това стана декларация от името на ПГ прочетена от лидера на БСП Корнелия Нинова. Малко по-рано депутатите решиха да отхвърлят предложението на опозицията Бойко Борисов да се яви в пленарна зала и да обясни кои депутати са замесени в наркотрафик. Това даде повод на Нинова да нападне управляващото мнозинство, че прикриват премиера. "Г-жо Нинова, миналата седмица ви направих същата забележка. Сега го правя за втори път. Не може да обиждате институциите парламент и министър-председател. Точно за това ви взимам думата и ви отстранявам за едно пленарно заседание на основание чл. 162, ал. 1 от правилника за работа на НС", обяви председателят на НС Димитър Главчев.

Това предизвика гневна реакция в редиците на БСП. Депутатите от опозицията започнаха да скандират "Оставка", а Нинова беше категорична, че няма да слезе от трибуната и да напусне пленарна зала. "Отстранявам ви за две заседания. Депутатите от БСП да си седнат по местата, а квесторите да въведат ред в залата", призова Главчев. Обстановката не се успокои като част от депутатите тръгнаха към председателската трибуна, за да търсят обяснение от Главчев. Най-активен в това беше Антон Кутев, който също беше предупреден и отстранен за две заседания. През това време Нинова само повтаряше, че няма да напусне залата. "Тук не сме на пленум на БСП. Напуснете зала, г-жо Нинова", призова за пореден път председателят на парламента. "Няма да напусна", отговори Нинова. "Щом е така,обявявам 10 минути почивка", каза Главчев и удари парламентарният звънец с надеждата страстите да се укротят. 

"Днес е лош ден за българската демокрация", това каза на брифинг в кулоарите на парламента Жельо Бойчев от БСП. "Председателят на НС отново наложи цензура и забрани на опозицията да изкаже тезите си. В знак на протест напускаме днешното пленарно заседание. Стартираме подписка с искане за оставка на Димитър Главчев. Настояваме наказанията на Корнелия Нинова и Антон Кутев да бъдат отменени. Няма да ни запушат устата", допълни той.