E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 14 Ноември 2017 17:52

Съдът върна в ареста Йоан Матев

Написана от

Йоан Матев да остане в ареста, реши Софийският градски съд. Това съобщава Нова телевизия. Вчера прокуратурата внесе делото в съда, а към момента се чака определянето на дата за първо заседание. Йоан Матев беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г.

Според обвинението на 2 юни 2015 година в 11:43 часа Йоан Матев умишлено е умъртвил Георги в "Борисовата градина" като му е нанесъл удар с нож. Към момента на престъплението и двамата са били непълнолетни. В обвинителния кат се посочва, че Матев е могъл да разбира свойството и значението на деянието. Деянието е квалифицирано като извършено "по особено мъчителен начин", защото докато е настъпила масивната кръвозагуба, довела до смъртта на Георги, той е осъзнавал какво се случва и е изпитвал интензивни болки.

Ако бъде признат за виновен, Матев може да получи наказание затвор за срок от 5 до 12 години, предвид факта, че към момента на престъплението той е бил непълнолетен.

В началото на месеца Софийски градски съд промени мярката задържане под стража на Йоан. Съдът се позова на това, че е изтекъл императивния срок от 8 месеца, след който мярката трябва да се измени. 

Според прокурора по делото обаче е нямало пречки мярката да остане задържане под стража, защото законовият срок бил 1 година и 6 месеца, а не 8 месеца.

Убийството на Георги беше извършено посред бял ден в парка, точно срещу бариерите на двора на БНР. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Дни след деянието на сайта си МВР беше публикуван видеоматериал, показващ как младеж бяга от района на престъплението. Полицията апелира към гражданите за съдействие за изясняване на самоличността на бягащия предполагаем извършител на убийството, тъй като дълго време убийството остана мистерия.

Йоан Матев беше задържан от полицията обаче чак в началото на 2017 година - близо година и половина след престъплението. Тогава бе обявено, че братът на задържания е съобщил, че Йоан признал пред него за извършеното.Според информацията, дадена от полицията, след престъплението Йоан Матев и променил изцяло външността си, включително е започнал и да тренира, за да натрупа маса.