E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 07 Ноември 2017 15:06

Година и половина насилвано дете чака правосъдие

Написана от

Година и половина дете чака адекватно правосъдие за насилие над него у дома. 11-годишното момиче e жертва на системен сексуален тормоз от втория му баща.

Първоначално момиченцето не е осъзнавало какво му се случва. Благодарение на своя съученичка обаче детето се свързва с психолог. Така този ужас приключва, но започва нов – свързан с делата, срещу насилника. 

 

За нещастие, на момиченцето, опълчило се срещу всичко, се е наложило множество пъти да разкаже историята си, да се изправи съвсем само срещу насилника си, който в същото време е имал подкрепа от роднини и приятели.

 

Първоначално момичето се оплаква на телефона на доверието, че е изнасилвано многократно от втория си баща. След разговор с оператори звъни и в полицията. Следва преглед от 8 лица, наложило се в съдебната зала да се изправи срещу насилника си.

 

След освидетелстването, детето три пъти е викано в полицията да дава показания, а разпита става в присъствието на психолог. 

 

"Една година мина, докато се повдигне обвинение. А детето вече ми казва: „Не искам да разказвам повече, искам да забравя”, разказва адвокат Мариана Евтимова, цитирана от Нова ТВ.

  

Случаят коментира и зам.-омбудсманът Диана Ковачева: „Няма една конкретна институция, която да е отговорна за насилието на децата, затова всичко трябва да действат в синхрон. Важно е практиките да са приложими, иначе е само лист хартия. А това прави ролята на институциите много важна. Разпитът на едно дете го травмира и нашето законодателство трябва да го има предвид. Насилието е спомен, който трудно може да бъде изтрит”.

„Мина година и повече, откакто това дете набра смелост да разкаже своя проблем. То чака година правосъдие и няма как да вярва в него, защото продължава да бъде разпитвано и да влиза в съдебна зала”, казва Екатерина Велева от Фондация П.У.Л.С..

„Темата за насилие над деца е изключително чувствителна. Да защитиш правата на едно дете преди и след като е пострадало от насилие изисква компетентност и ясна нормативна база“, заяви зам. - омбудсманът Диана Ковачева по време на кръглата маса, на която беше оповестен случаят. Форумът се организира съвместно от институцията на Омбудсмана, Фондация П.У.Л.С. и Национална мрежа за децата.