E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 31 Октомври 2017 15:34

Нестинарството, Кан Тервел и Тамплиерите са сред темите на пощенските марки през 2018 г.

Написана от

Древният ритуал „Нестинарство“ е тема на едно от пощенско-филателните издания, които ще бъдат пуснати в употреба през 2018 г. Тематичният план за издаване на пощенски продукти и на специални пощенски печати бе одобрен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщиха от МТИТС.

 

През 2018 г. ще бъде посветено специално издание на 1300 години от победата на Кан Тервел над арабската армия и обсадата на Цариград през 718 г. България и Русия ще пуснат в употреба съвместно 2 пощенски марки за отбелязване на 140 години от Руско-турската освободителна война. Историческата тематика в маркоиздаването е представена и с пощенски издания, посветени на 150 години от похода на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, както и на 100-годишнината от възкачването на трона на цар Борис Трети. Очаква се марката по повод 900 години от създаването на средновековния Орден на Тамплиерите да привлече интереса на много български и чуждестранни филателисти.

 

През 2018 г., София е обявена за Европейска столица на спорта, а през 2019 г. Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Тези събития също ще бъдат отбелязани с пощенски марки.

 

Утвърденият от министър Московски тематичен план за пощенските марки през 2018 г. е създаден на базата на многобройни предложения на организации и институции. Те бяха оценявани от Специализирания експертен съвет по маркоиздаване въз основа на критерии, определени в нормативен акт