E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 10 Октомври 2017 15:25

Освобождават Христо Стоичков като почетен консул на България в Барселона

Написана от

Стартира  процедурата по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул на България в Испания със седалище в Барселона. Новината съобщиха от Министерството на външните работи на нашата страна
Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет.
Христо Стоичков е назначен за почетен консул с консулски окръг, обхващащ територията на автономна област Каталуния и автономна област Арагон с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г.
През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ. В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на Христо Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви.
"Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България, поддържаме отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес", заявяват от външното ни министерство.
Преди дни легендата на българския футбол реагира много остро срещу властите в Мадрид заради окървавения референдум в Каталуния. Испанският вицепремиер Сорая Сантамария дори обяви, че възнамерява да съди бившия нападател на "Барселона", след като той обвини нея, баща й, дядо й и дори сина й, който е непълнолетен, във франкизъм.
По-късно Стоичков се извини, че е намесил детето, но бе категоричен, че Сантамария не може да го съди, защото може да говори каквото иска.