E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 09 Октомври 2017 12:45

Борисов прати министър и Емко да се договарят в Кинтекс

Написана от

Още утре да се реализира работна среща в държавната „Кинтекс“, чийто принципал е МИ и да се изяснят всички казуси около "Емко", информира Dir.bg.
Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов след срещата му с протестиращи от оръжейната фирма "Емко". Заради нея той закъсня с час и половина за КСНС прли президента Румен Радев. На срещата с работниците присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов, както и собственикът на "Емко" Емилян Гебрев.

От своя страна протестиращите настояват да се върне положението на завода, което е било до месец май. Финансовият му директор Димитрина Маркова заяви пред журналисти, че Борисов е изслушал и двете страни – и министър Караниколов, и тях.

През юни лицензът на "Емко" за външно търговска дейност бе отнет и дружеството загуби голяма оръжейна поръчка от Индия. Спецпродукцията бе блокирана на пристанище Бургас, а оръжейният търговец Кинтекс прекрати договора си с "Емко" и възложи поръчката на държавната ВМЗ Сопот.

„След утрешното решение на нашите проблеми с нашите договори, ако не се върне изходната ситуация към май месец, когато започна атаката към нас, по най-разумния начин за държавата и за нас работещите в „Емко“, протестите ще продължат . В сряда сме планирали нов протест, на който ще дойдат не 1000, а може би повече от 1500 души. От утрешното дипломатично решение на министър Караниколов ще зависи дали протестите ни ще продължат“, коментира още Димитрина Маркова.

Емилиян Гебрев също подчерта, че настояват нещата да се възстановят такива каквито са били май месец. На въпрос как е възможно договорът да бъде върнат след като е прехвърлен, той отговори, че това не е техен проблем.

„Този, който го е прехвърлил, той да си го върне. Това не е наш проблем. Това си е проблем на министъра. Нас ни удовлетворява решение – принципно. Не става въпрос само за нас. Това означава аз да вляза във вашата къща, да взема вашия хладилник и да го дам на колежката ви тук. Не може да има такива неща в 21 век. Има Конституция, има частна и държавна собственост изравнени.Това е принципен въпрос“, подчерта Гебрев.

Според него, ако всичко се върне на изходна позиция май месец, те ще си понесат всички загуби, без да имат каквито и да било претенции. Той бе категоричен, че ако е на мястото на Караниколов след такъв скандал, след такива груби грешки, за да си запази честта и достойнството, на часа и секундата, би си подал оставката.

„Аз това бих направил. А сега дали той ще си я подаде, или не, е въпрос на морал и на вътрешно разбиране“, каза още Гебрев