E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Неделя, 01 Октомври 2017 20:28

Десни: Оттеглете Антон Тодоров за КомДос, той е емблема за разчистване на сметки

Написана от

Остро се противопоставяме на действията на БСП и ГЕРБ, целящи фактическото ликвидиране на Комисията по досиетата.

 

Това се казва в обща декларация на Да, България, ДСБ, Зелените, Български земеделски народен съюз и ДЕОС. Петте десни формации настояват да бъде оттеглена номинацията на Антон Тодоров за председател на КомДос. 

 

В текста пише още: 

 

КомДос е единственият институционален фактор за разкриване на ролята, изиграна от репресивните тайни служби по време на комунистическия режим. Комисията е и гарант, че за обществото няма да остане скрито влиянието, упражнявано и днес върху управлението от страна на някогашните ДС функционери.

 

Внесеният от БСП Законопроект за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия представлява пореден опит за затваряне на досиетата. В него се предвиждат редица ограничения в правото на гражданите да бъдат осведомени за принадлежността на публични лица към органите на репресивния апарат на комунистическия режим. Премахват се всякакви изисквания за членовете на новопредвидения орган. Включително липсва изискване за непринадлежност към ДС на лицата, които ще боравят с документацията от архивите,. Прекратява се автоматичното осветяване на сътрудниците на комунистическите служби в конкретни сектори от обществения, политическия и икономическия живот. Въвеждат се широки области на преценка и изключения, които неизбежно ще позволят прикриването на множество агенти на службите.