E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Петък, 29 Септември 2017 14:03

Намалиха цената на природния газ, на парното и тока не

Написана от

По-ниска цена на природния газ - намалението е с 27 лева за 1000 куб. метра утвърди днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Най-сериозно намалението ще усетят промишлените консуматори, то се изчислява на около 5%.  Сваляне на  цената на парното обаче няма да има.
"Тази цена, която ще влезе в сила от 1 октомври, се съпътства и от промяна в мрежовите услуги, защото влиза в сила нов входно-изходен тарифен модел. Тарифите, които вече бяха оповестени от "Булгартрансгаз", предвиждат известно увеличение на цените за достъп и пренос, като това увеличение е най-голямо именно към потребители, които имат неравномерно сезонно потребление на природен газ", каза председателят на КВЕР Иван  Иванов.
По думите му топлофикациите са най-силно засегнати, защото те имат потребление на природен газ преди всичко през есенно-зимния сезон.
Иванов каза още, че изчисленията показвали, че това води до увеличение на разходите за мрежови услуги с повече от 2,5 на сто.
"Това означава, че сумарното изменение е под 5 на сто и няма основание КЕВР да коригира цените на топлинната и високоефективна електрическа енергия", допълни Иванов.