E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Неделя, 24 Септември 2017 13:46

Плевнелиев: Историческият мандат на Меркел предстои

Написана от

Историческият мандат за Ангела Меркел тепърва предстои. Няма съмнение, че тя ще бъде преизбрана. По-важното е не дали, а с кого ще трябва да управлява. Има три варианта и всеки един от тях е важен и за бъдещето на ЕС и България”, коментира в студиото на телевизия "Нова" президентът Росен Плевнелиев (22 януари 2012 – 22 януари 2017), който е прекарал осем години от живота си в Германия.

 

"За съжаление и Германия има своите крайни националисти, които са на път да влязат в парламента. Надявам се обаче партиите, които ще влязат парламента, да ги блокират и изолират", допълни Плевнелиев.

 

Той коментира и речта на президента на САЩ Доналд Тръмп на годишното събрание на ООН. Тогава Тръмп открито заяви, че може да се наложи САЩ да "унищожат напълно" Северна Корея, ако Пхенян не се откаже от ядрената си политика". 

 

"Много съм притеснен, за първи път в историята на ООН ние имаме американски президент, който от най-високата трибуна на света заплашва други държави. Открито заплашва, това не прилича на американски президент", каза Плевнелиев. 

 

Той се разграничи от казаното от президента Радев по отношение на речта на американския президент, а именно, че с нея той е показал, че това да имаш силна армия и военна мощ е важна предпоставка, за да можеш да правиш ефективна дипломация. Според Плевнелиев това използването на сила показва липса на аргументи в дипломацията.

 

 

 

В студиото на телевизията той разкритикува президентът Радев за действията му по време на годишното събрание на ООН:

 

"За мен притеснителна грешна на президента Радев от Ню Йорк е, че той незнайно защо не посети приема на Европейския съюз по време на срещата на ООН. Това е твоето семейство, твоето семейство дава прием за целия свят, ти си там, но не отиваш. Това е едно от няколкото подред факти, което засилват притеснението ми, че Радев няма да има така необходимата на България силна позиция в ЕС".