E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 18 Септември 2017 16:41

Всеки трети кандидат-агент гърми при психолога

Написана от

 

 

Почти всеки трети кандидат – агент или полицай, се проваля на психо-теста при опита за постъпване в МВР, НСО, Военното разузнаване и др. силови ведомства. Това съобщиха за „Монитор” от Института по психология към вътрешното министерство, където е една от последните цедки за започване на работа в някоя от специализираните структури. Годишно се явяват над 10 хил. души, но едва около 4 хил. го издържат успешно.

 

Целта на психотестовете, според изискванията на МВР, е да се обезпечат кадрово службите и структурите на някои министерства и агенции с „надеждни, ефективни и перспективни" служители. За да бъдат допуснати до разговор с психолог, кандидатите трябва да са преминали успешно теста за физическа подготовка, както и да са решили въпросник от 2 хиляди питания. 

 

Те наглед са съвсем прости – за настроението, самочувствието, интересите, отношенията в семейството и дори предпочитанията за храна. Целта е да бъдат оценени най-характерните преживявания и реакции в ежедневието на кандидатите. Отговорите не се оценяват като верни или грешни, а служат за извеждането на личностни профили. 

 

Един от въпросите например бил дали кандидатът се разбира със съседите си. Това отчасти го определяло като конфликтен или спокоен човек. Друг въпрос бил дали се чувства добре, има ли проблеми и в какво настроение е. Хората с прекалено апатично настроение били селектирани в графа ненадеждни, а тези с много приповдигнато – в рискови. За крайния резултат обаче е нужен много по-задълбочен анализ на всички отговори.

 

Има и част, която е определена като тест за интелигентност. Тя се попълва за ограничено време. Тези, които се използват в института целят да проверят интелекта, а не предварително придобитите знания. Възможен въпрос е да се даде само един отговор на „противоположното на отчаянието”. 

 

Сред листовките за решаване се срещат и точки с довършване на определени изречения, като „Ако всички са против мен, то...” и „Най-много се дразня...”. Другото, което се прави по време на психологическото изследване, е всеки сам да отговори на въпроса „Кой съм аз?” с няколко определения сам за себе си. "Аз съм купонджия, добър шофьор, оптимист, танцьор...”, пише един от желаещите да облече униформа. 

 

Според оценката на специалистите обаче на такъв човек е трудно да се разчита. Кандидат-полицаите трябва да рисуват и несъществуващи животни. Така психолозите разгадават душевните проблеми, вътрешните конфликти и въображението на мераклиите. 

 

Най-голяма спънка за започването на работа във ведомството се оказва обаче последната част, която е психологично интервю. То се води от двама психолози и трае близо 3 часа. „Всичко, което се води като разговори с нас, си остава само в стаята”, гарантират психолозите и отказват повече информация за методите и похватите, които използват при т.нар разпит. Записите обаче се съхраняват в специален архив и са само и единствено за служебно ползване. /monitor.bg