E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 12 Септември 2017 19:41

Политически чадър пази организираната престъпност, призна Тихомир Стойчев

Написана от

 

 

Организираната престъпност е политизирана, колкото системата. Днес имаме политически чадър над организираната престъпност. Докато не се разчупи този модел, да се откажем от този компрометиран и увреден политически модел на развитие на обществото, няма решение със закон против корупцията. Това заяви пред БНР бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев.

 

През последните 20 години виждам биографията на българската олигархия, която се повтаря в ръководството на различните служби и на върха на самото МВР. Професионализмът не е гаранция, че някой ще стане министър, главен секретар, директор на служба или ръководител на някакви междинни звена.

 

За съжаление престъпността, която продължаваме да наричаме битова и детската престъпност, са онези ручейчета, които подхранват организираната престъпност, в последствие и тероризма по целия свят. Трябва нещо да се промени, но то зависи от хората.

 

Престъпността е социално явление. Не се търсят политически, икономически и социални решения.

 

По повод отвличането на 25-годишния Адриан Златков, син на бизнесмена Тони Златков, Стойчев обясни, че е следван примера на "Наглите".

 

"Тук става въпрос за едно семейство, което през 90 -те години се е позамогнало. Хората, които правеха бизнес през тези години, бяха в полезрението на нашите органи. В териториалните поделения на МВР системната, последователна работа мина на заден план. Има и версия, че наистина, като имат примера на т.н. "Нагли" 1, 2, много от престъпните елементи в обществото да започнат да се занимават с подобна дейност", коментира Стойчев.

 

Според него се виждат трудностите по разкриването и залавянето на извършителите на подобни престъпления