E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Петък, 08 Септември 2017 21:36

Радев коментира случая ”Митрев” и антикорупционния закон

Написана от

Случаят наистина не е приятен, но с какво разполагаме до момента - медийни публикации.

Това заяви президентът Румен Радев, попитан за коментар по случая с Калин Митрев и дали той трябва да бъде освободен от поста. 

 

"Мисля, че трябва да изчакаме компетентното становище на отговорните институции - както български, така и европейски, е мнението на държавния глава. 

 

Според разследване на британския в. "Гардиън" Митрев е част от мащабна схема за пране на пари. Почти половин милион долара са минали през консултантската фирма на Калин Митрев, който е българският представител в ЕБВР в Лондон и съпруг на Ирина Бокова. Той твърди, че няма нищо нередно, че средствата са минали през банковите му сметки в България и Швейцария, че е платил данъците си в България върху тях, че не е знаел цялата структура и произхода на средствата и че всичко това е станало преди назначаването му в банката.

 

Митрев определя публикациите в медиите като "обречена на провал политическа атака" срещу съпругата му Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

 

Самата Бокова отрича да има някакъв конфликт между поста ѝ и дейността на съпруга й.

 

 

Явно има политици, които не осъзнават, че тъкмо корупцията може да блокира и да загроби парламентарната република, която те уж отстояват, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, попитан по повод коментар на Цветан Цветанов от ГЕРБ за бъдещия антикорупционен орган.

 

Виждате какво е недоверието в институциите. Да назначавам председателя на един такъв орган за мен изобщо не е самоцел, но много е важно този орган да работи ефективно, това го очакват всички българи и трябва да се замислим сериозно върху това нещо, коментира държавният глава. 

 

Може би си спомняте, че само допреди няколко месеца, във връзка с районирането при мажоритарните избори, законопроектът, който се предлагаше, се настояваше от същите хора това да го прави президентът като равноотдалечен от всички власти и натоварен с огромно обществено доверие, сега нещо смени ли се, попита Радев. 

 

На въпрос дали смята, че има основание за вот на недоверие, каквито гласове вече се чуха в парламента, държавният глава коментира, че е нормално в една парламентарна република да има искане за вот на недоверие, но винаги те трябва да бъдат аргументирани и съпроводени с алтернатива.