E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Петък, 08 Септември 2017 20:18

Колко време ще продължат магнитните бури и как ще ги усетим

Написана от

 

 

Нов цикъл от магнитни бури започва тази вечер и ще продължи през следващите два дни, съобщи за Дарик доц. Петя Трифонова от Геофизичния институт към БАН. Бурите са резултат от силното слънчево изригване на 6-ти септември и започнаха снощи. На географските ширини, в които попада България, магнитната буря е със сила от шеста степен, докато в полярните ширини и на Екватора е регистрирана максималната й сила от седма и осма степен. 

 

По-опасно би станало, ако скоро има ново изригване на слънцето, което ще предизвика нови смущения и с наслагването върху сегашните може да доведе до прекъсвания в комуникационните мрежи и претоварване на електрозахранването.

 

Слънчевото изригване от 6 септември е рекордно за последните 12 години, отчитат астрономи от Русия. То е било последвано от второ мощно изригване на 7 септември, а магнитните бури са започнали тази нощ.

 

Магнитната буря е резултат от смущенията в земното магнитно поле, причинени от изригналите слънчеви частици. В близост до Земята се образуват токове, разказа доц. Петя Трифонова.

 

„Тези токове са достигнали при нас през нощта, било е около 4 часа всичко, след което полети се успокои и сега започва нов цикъл, като вероятно това ще продължи около 2 дни“, каза тя.

 

Хората, които са чувствителни към промените на времето, ще усетят и магнитната буря, но не може да се твърди, че тя е опасна, обясни още доц. Трифонова и:

 

 

„Със сигурност те ще причинят промени в кръвното, промени в пулса, но пряка и директна опасност няма, въпреки че много хора ще ги усетят“.

 

Опасно може да стане за техниката и технологиите, ако сегашното изригване бъде последвано от ново силно изригване, тъй като магнитните смущения ще се насложат.