E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Събота, 02 Септември 2017 09:42

Купуват ли ученици нови учебници?

Написана от

 

 

Според учители за децата нямало никакво значение какви са цветовете на учебниците, тъй като те масово ги ксерокопирали и учели от черно-белите копия. Това правели най- вече по-големите гимназисти, съобщава NOVA.

 

В четвъртък черно-бели учебници за 8 клас, които са по-евтини, разгневиха социалните мрежи, като бяха наречени "учебници за бедни". От МОН отговориха, че не делят децата на бедни и богати и че някои от учебниците като тези по математика и физика например не е необходимо да са цветни. От ведомството обясниха, че по този начин се дава възможност за избор на родителите, тъй като учебниците от 8 до 12 клас се купуват.

 

Омбудсманът Мая Манолова прати на просветния министър Красимир Вълчев препоръка да се изтеглят черно-белите варианти, тъй като били дискриминиращи. Образователният министър пък даде препоръка учебниците в два цвята да не се разпространяват и така животът им бе едва часове.

 

По думите на педагозите много малък процент от учениците купуват чисто нови помагала. Повечето залагали на употребявани или дори снимани с телефон или таблет.

 

„Може би 10-15% от учениците в 10 или 11 клас си купуват учебници, другите си ги преснимат. За учениците учебникът не е такава ценност, Слава Богу, както за нас, защото отдавна учебникът не е единственият информационен поток”, обясни директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.