E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Неделя, 13 Август 2017 16:53

До края на 2017 г. България трябва да е готова с антикорупционния си закон

Написана от

До края на 2017 г. България трябва да има приет Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Това заяви във Варна правосъдният министър Цецка Цачева.

Този проект е изготвен от широк екип от специалисти. Смисълът на публичното обсъждане е да се отрази отзвука на обществото, тъй като за всички ни преодоляването на последиците от корупцията са стратегически интерес, уточни Цачева.

Финалното обсъждане на Закона ще бъде на 1 септември в парламента от Съвета по актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт. Комисиите ще отразим получените мнения от заинтересованите лица и организации, каза Цачева.

Тя уточни, че се обсъжда публикувания на страницата на Министерството на правосъдието Законопроект на антикорупционен закон, разработван от правосъдното министерство. 

Ще се противопоставим на отхвърляни от западните ни партньори практики, приети от кабинета "Орешарски". Само наказателната част не дава отговор на въпроса какво се случва с обогатяване на тези лица с корупционни практики, каза Цачева.

"Отхвърлям внушенията в публичното пространство, че това е законопроект - механичен сбор от досега действащи структури, които са имали задачи за противодействие на корупционни практики. Изцяло нов е единният орган, ясно са разписани неговите правомощия", каза Цачева.

Според Цачева, лидерът на БСП Корнелия Нинова внушавала, че проектът на антикорупционен закон на левицата, внушавал, че едва ли не ще реши проблемите на цялото ни общество. Един бърз преглед на техния аконопроект показва, че Агенцията по антикорупция е препис от предвидените норми в проекта, качен на страницата на Министерството на правосъдието.

Проектът на левицата се отличава в два пункта. Първият - предвиждат възможност за разследващи функции на специалната агенция. С това се прави механичен сбор от правомощия, които вече са отречени. Фигурата на разследващия инспектор сме имали по времето на кабинета "Орешарски" - за кратко промени в структурата на ДАНС.

Западните ни партньори отрекоха тази възможност - анализ, сигнал, разследане и обвинение, каза Цачева.

Ако е имало воля, още в 43-то НС можехме да изработим закон, който вече да дава резултати, но ПГ на БСП два пъти гласува против двата проекта, станали известни като законопроекти "Кунева".

Възраженията идваха и от днешната опозиция, каза Цачева. Според нея има опит за противопоставяне на институциите.

По силата на законодателството имаме определен кръг лица, които са длъжни да декларират конфликт на интереси, когато са на определени позиции, както и годишните си имуществени декларации. Необходимо е единен орган да сравнява данните в тези декларации, както и изпреварващо да анализира източниците на обогатяване на едно лице, когато то е свързано с неговата властова функция и неговите позиции.

30% от иззетото имущество по закон ще се използва за социални нужди, уточни Цачева.

Част от аналитичните функции на БОРКОР и на ДАНС, която следва да премине към новия орган, но това не означава, че ще има механичен сбор на определени звена за борба с корупцията. Постигнатите резултати не удовлетворяват обществото като цяло.

ДАНС-МВР-Прокуратурата се уреждат с тристранно споразумение. България е една от малкото европейски държави, които имат закон и практика за т.нар. гражданска конфискация.

Сега след разширяване кръга на лицата, чиито декларации ще бъдат проверявани от този единен орган резултатите ще са по-добри.

Всеки е свободен да подаде сигнал и данните, с които разполага, обясни Цачева начина, по който ще се информира че някой разполага над възможностите си. Това може да стане и с публикация в медиите. Оперативните дейности ще са от новия орган с неговите инспектори, допълни правосъдният министър.