E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 08 Август 2017 07:35

Всички по казуса Калиакра при Борисов

Написана от

Премиерът Бойко Борисов събира днес на среща в Министерски съвет всички заинтересовани страни по казуса "Комплекс Калиакра".

 

Поканени са кметове, собственици на имоти, еколози, учени, експерти от Министерство на околната среда и водите. Целта е те заедно да намерят баланс по проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, информират от "Дондуков" 1. 

 

Скандалът е "заложена бомба", по думите на министър Нено Димов, заради осъдително решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г.  спрямо страната ни. България е осъдена за нарушение на европейското законодателство заради шест проекта за вятърни генератори и за голф игрище. Те обаче ще продължат да съществуват. 

 

Вчера Борисов обяви, че решението на съда на ЕС трябва да се изпълни след разговор с еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Велла. Двамата са се договорили, че българските власти ще определят как да ъде изпълнено това решение. 

 

Заповед на министър Нено Димов от края на юли забрани извършване на редица дейности в част от защитената територия "Комплекс Калиакра", където има понто-сарматски степи. Това обаче породи протести на земеделци, рибари и представители на туристическия бранш от Крайморска Добруджа, които се страхуват, че така ще загубят поминъка си. 

Вчера протестиращите благодариха на главния прокурор, заради започнатата проверка на заповедта на министър Димов и обявиха, че няма да присъстват на срещата.