E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 03 Август 2017 14:33

Частично лунно затъмнение ще наблюдаваме в нощта на 7-ми срещу 8-ми август

Написана от

 

 

В нощта на 7 срещу 8 август 2017 г. от по-голямата част от Европа, Азия, Африка, Австралия и части от Антарктика ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение, разказа физикът Пенчо Маркишки, цитиран от Агенция "Фокус".

 

То ще бъде видимо от България веднага след изгрева на Луната, в 20.29 ч. за София, но отначало ще се наблюдава трудно – много ниско над източния хоризонт, във все още дневното небе. На тази дата Слънцето ще залезе в 20.39 ч. за София, т. е. - малко след изгрева на частично затъмнената Луна. 

 

Земната сянка ще настъпва в южната (видимо долната) част на лунния диск. Максималната фаза на явлението ще бъде в 21.20 ч. българско официално време, когато ще бъде затъмнена близо една четвърт от Луната по диаметър. 

 

За наблюдател от София тогава Луната ще бъде на височина едва 7° 23′ над югоизточния хоризонт, поради което желаещите да наблюдават явлението трябва да изберат място с нисък хоризонт в посока югоизток. Краят на затъмнението от земната сянка ще настъпи в 22.18 ч., а до 23.51 ч. Луната ще излиза от земната полусянка