E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Неделя, 30 Юли 2017 08:27

2000 души наблюдаваха възстановката на боевете за Стара Загора

Написана от

Над 2000 жители и гости на Стара Загора наблюдаваха мащабната възстановка на боевете за Стара Загора от 19/31 юли 1877 г., която се проведе на мемориалния хълм "Бранителите". 

Това съобщиха от пресцентъра на Общината. 

В нея бяха използвани 6 оръдия - реплики на употребяваните от руската и турската армии през освободителната война преди 140 години. Тогава се е състоял първият голям сблъсък между двете воюващи армии в Руско-турската война. Изходът от битката предопределя последвалото развитие на военните действия.

В онзи зноен юлски ден, около 3500 българи в състава на Българското опълчение, с командир легендарния руски генерал Николай Столетов, за пръв път влизат в бой за свободата на родината си. Готови, както свидетелстват историческите източници, да жертват себе си до последната капка кръв.

Боят за Стара Загора спира настъплението към прохода и дава възможност на голяма част от бягащото местно население да се изтегли. Той е предтеча на Шипченската епопея и проправя пътя към национално освобождение. Поради това местните хора наричат хълма "малката Шипка".

Това е и бойното кръщение на Българското опълчение, което показва, че е достойно за святото дело. След боевете градът е изпепелен. Избити са общо около 14 500 души в тези последни дни на юли 1877 г. Това нарежда Стара Загора в олтара наравно с героите-мъченици от Априлското въстание.

Над 150 активисти от 22 клуба на Националното дружество "Традиция", облечени в униформи на опълченци и турски аскер, участваха в пресъздаването на драматичните събития. По време на "сражението" бяха изстреляни над 4 000 халосни патрона, а 200 "пиратки" наподобиха топовните гърмежи. Във възстановката на боевете и спасяването на Самарското знаме бяха използвани още два коня, реквизит, униформи и т.н.

В нея участваха родолюбци от София, Пловдив, Русе, Плевен, Ловеч, Благоевград, Шумен, Ямбол, Казанлък, В. Търново, Панагюрище, с. Баня Панагюрско, Априлци - Троян, Бяла Черк ва, Копривщица, Трявна, Нова Загора и детски клуб "Млад родолюбец" от Н. Загора и регионален клон 12-ти пехотен Балкански полк Стара Загора и приятели.

Тя беше наблюдавана от представители на общинската и областната администрация, народни представители, общински съветници, делегация от руския град Самара, много граждани и гости на града.