Ноември 21, 2018

Застраховател: Адвокати участват в криминални схеми с обезщетения за катастрофи

06 Ное 2018 10:42

Над 1000 лева "Гражданска отговорност" може да стане факт, ако не бъде ограничен размерът на обезщетенията след смърт на близък, предупредиха вчера от Асоциацията на застрахователите в България. От бранша смятат, че са изправени пред финансова заплаха след решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение.

"Ние не искаме лимит на обезщетенията по "Гражданска отговорност", искаме лимит на един единствен компонент по тях - обезщетението за болка и страдание. Той е трудно оценим, практиката е много изкривена и поражда тежки и криминални схеми", коментира пред bTV Светла Нестерова, председател на Асоциацията на застрахователите.

 

По думите й много по-честно би било да се плаща за действителния икономически ефект.

"Човешкият живот няма цена, но има икономически ефект от загубата - в целия свят има методиката за изчислението му", уточни Нестерова.

"Практиките са ужасяващи - като се започне от това да се прибират по 80-90% от обезщетението под формата на адвокатски хонорар, наемат се погребални агенти, работи се със служители на МВР, адвокати разбират за смъртта на човек на пътя преди близките му. Ние се борим с тези практики отдавна", каза още застрахователката.

Експерти дадоха пример - адвокат плаща предварително 5000 лева на близките на починал, които искат веднага пари без да чакат дела, след което осъжда застрахователя за многократно по-голяма сума и си я прибира. Това се случва, след като потърпевшите са подписали нотариално пълномощно.

Според Несторова предложените от Менда Стоянова 20 000 лева лимит на обезщетенията са кризисна мярка, а лимитите трябва да временни, докато се изработи методика за тези обезщетения.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu